History

Van Katholieke Club voor Vlaams gezelschapsleven tot Koninklijke Club De Anjelier

De tennisclub werd opgericht door een aantal Vlaams-sprekende studenten aan de universiteit van Leuven. In de toenmalige zeer francofone tenniswereld (zelfs in Antwerpen) beslisten deze jonge mensen een "Katholieke club voor Vlaams gezelschapsleven" op te richten. Een behoorlijk gedurfde onderneming in die tijd.De eerste locatie van De Anjelier was in Wilrijk, waar in de Meerlenlaan de terreinen werden gehuurd van mademoiselle Verbrugge. Het eerste clubhuis was echter door een hevige brand een kort leven beschoren. Een nieuw clubhuis werd gebouwd: klein, maar oergezellig. De Anjelier had toen, net zoals nu, 4 terreinen in gemalen baksteen.

Al snel verwierf De Anjelier een sportieve reputatie als één van de sterkere teams in het land. In het achterhoofd speelde echter altijd de wetenschap dat De Anjelier gelegen was op steeds duurder wordende bouwgrond en het feit dat de eigenares alsmaar ouder werd. De toenmalige bestuursleden waren er dan ook van overtuigd dat, na het overlijden van de eigenares, haar erfgenamen de eigendom zeker ten gelde zouden willen maken.

Als een geschenk uit de hemel, zo leek het althans, kwam in 1975 een zekere Wilfried Van Ostade aankloppen. Hij had de idee opgevat om in Edegem een tennis-/sportclub op te richten, Ter Elst genaamd, en zocht een bestaande club om deze te bevolken. De club moest evenwel aan een aantal criteria voldoen, en blijkbaar paste De Anjelier daar helemaal in. Het huurcontract werd opgezegd en we verhuisden naar één van de mooiste sportcomplexen in het land.  Zo veranderde De Anjelier van een kleine club met vier terreinen, naar een grote club met acht buiten- en vier binnenvelden. Van een klein eenvoudig clubhuis, naar een prachtige en immense chalet met lederen zetels en mooi tapijt.

Maar toch voelde De Anjelier er zich niet echt thuis. Daarom sloegen Luc Heylen en Henri Mallentjer de handen in elkaar, en richtten De Klinkaert op. De Anjelier werd uitgenodigd om daar de terreinen en installaties te huren. Na een verblijf van amper enkele jaren op Ter Elst, verhuisde De Anjelier dus opnieuw, deze keer naar Reet. In een zeer gezellig clubhuis en op negen buitenvelden (waarvan vier in de winter overdekt), konden de Anjelieren zich totaal uitleven.

Toch werd omwille van de financiële last, na een verblijf in Reet van ongeveer 10 jaren, uitgekeken naar een nieuwe locatie. Deze werd gevonden in Kontich, aan de Prins Boudewijnlaan, waar we nu nog steeds verblijven. Voor het eerst werd De Anjelier eigenaar van grond en infrastructuur.

In 1990 heeft Zijne Majesteit de Koning het behaagd De Anjelier de titel Koninklijke Club te geven, naar aanleiding van haar 50ste verjaardag. In 2020 vieren we het 80-jarig bestaan van onze club. We mogen terecht spreken van een rijke geschiedenis!

Comments are closed.